Titols i resum a tot arreu
Data: 20/10/2013
Hora: 09 : 00
Duració: 5 Hores 
Localització: Estany del Coll (Rupit i Pruit)
Contacte: Guillem
Telèfon: 649056034
Cost: Grtuït, però cal inscripció
L’Estany del Coll, situat a Rupit (Osona), és una gran bassa que Paisatges Vius va recuperar l’any 2010 amb l’objectiu d’iniciar la creació d’una xarxa de punts d’aigua de qualitat al Collsacabra per millorar les poblacions de flora i fauna aquàtica. Per assegurar el seu manteniment es van signar acords de custòdia amb els seus propietaris i gestors.L’Estany del Coll, situat a Rupit (Osona), és una gran bassa que Paisatges Vius va recuperar l’any 2010 amb l’objectiu d’iniciar la creació d’una xarxa de punts d’aigua de qualitat al Collsacabra per millorar les poblacions de flora i fauna aquàtica. Per assegurar el seu manteniment es van signar acords de custòdia amb els seus propietaris i gestors.

Actualment els objectius inicials s’han assolit, ja que s’hi reprodueixen fins a 8 espècies d’amfibis, 3 d’ocells aquàtics, 13 d’odonats i s’hi ha establert més de 20 espècies de plantes aquàtiques.

No obstant, hi ha una sèrie d’accions que s’hi haurien de dur a terme per tal de mantenir-hi aquesta excepcional biodiversitat:
  • Manteniment de la tanca perimetral: Una tanca perimetral de fusta evita que les vaques puguin arribar a l’estany i el malmetin, però en alguns trams aquestes l’han anat pressionant fins al punt de gairebé tombar-la. Feina dels voluntaris: desmuntar aquests trams inclinats i tornar-los a refer, plantant de nou les estaques i col•locant els travessers. També s’hi afegirà un fil electrificat per evitar que les vaques la tombin de nou.
  • Gestió de la vegetació aquàtica: Mitjançant mètodes manuals es retiraran tots els peus de balca o boga (Typha latifolia) d’una zona de l’estany. Malgrat ser una espècie autòctona, el seu creixement ràpid i vigorós provoca un empobriment dels hàbitats aquàtics i accelera el procés de rebliment de la bassa per acumulació de les seves restes al fons. Feina dels voluntaris: Eliminar manualment tota la balca d’una zona determinada intentant arrencar també les arrels, malmetent al mínim les altres plantes aquàtiques.
                      Espiga de la balca i estat actual de la tanca perimetral

Públic: Es tracta d’una jornada apta per a tota la família, hi ha feina per a tothom! A les 11, aproximadament, s’oferirà esmorzar a tots els assistents.

Recomanacions: En funció de l’acció que es vulgui realitzar el material que s’ha de portar és diferent:
  • Tanca: En el cas de les tanques cal que es portin uns guants de treball o de jardineria per no clavar-se estelles dels pals de fusta. Una clau anglesa seria molt recomanable per muntar i desmuntar la tanca.
  • Control de vegetació: Per les persones que es posin a l’aigua es recomana portar calçat adient, és a dir: escarpins, botes d’aigua, vadejadors (aquelles botes amb tirants que arriben fins al pit) o fins i tot vestits de neopré. No oblideu tampoc qualsevol eina per tallar vegetació: tisores de jardineria, podalls o dalles. Roba de recanvi per si un cas...

Inscripccions: Es tracta d’una activitat gratuïta, però cal confirmació d’assistència al correu següent: info@paisatgesvius.org

Amb el suport de:


Comentaris
Post your comment
Activitats previstes
No hi ha actes en perspectiva

Amb el suport de:

               

Organitzacions i persones membres de la xct.


Coneix també viu la terra a través de: RSS Facebook Twitter youtube